IPB

Üdvözlünk a fórumon! ( Bejelentkezés | Regisztráció )

2 Oldal  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Tenyésztési Szabályzat, Vélemények a készülő szabályzatról

csilla
post Mar 12 2010, 07:37 pm
Létrehozva: #1

Advanced Member

Csoport: Members
Regisztrált: 8-September 06
Innen: Tinnye
Azonosító: 94

QUOTE(tataisanyi @ Mar 12 2010, 09:24 am)
Kedves Csilla!
A személyes véleménye bárkinek kikérhető, de ez hansúlyozottan csak az adott ember véleménye.
A tenyésztési tanács viszont testületként fog működni (reméljük), tehát véleményét is testületként kell megalkotnia. Rövidesen tájékoztatni fogunk benneteket a testület működésének részleteiről.
*

Köszönöm Sanyi.

--------------------
Csilla

Honlapunk
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
tataisanyi
post Mar 12 2010, 10:24 am
Létrehozva: #2

Advanced Member

Regisztrált: 13-January 05
Azonosító: 2

Kedves Csilla!
A személyes véleménye bárkinek kikérhető, de ez hansúlyozottan csak az adott ember véleménye.
A tenyésztési tanács viszont testületként fog működni (reméljük), tehát véleményét is testületként kell megalkotnia. Rövidesen tájékoztatni fogunk benneteket a testület működésének részleteiről.

QUOTE(csilla @ Mar 11 2010, 01:35 pm)
" Tenyésztési Tanács - A vezetőség a korábbi saját javaslatai, a tagságtól érkezett ajánlások és a javasolt személyek megkérdezése után a Tenyésztési Tanács tagjainak egyhangú döntés alapján a következő személyeket kéri fel:

Balogh Eszter
Sághy Melinda
Sebestyén Andrea
Pelczéder Tibor
Tatai Sándor "

Ez azt jelenti, hogy ők már betöltik funkciójukat, véleményük kikérhető?
*

+Quote Post
csilla
post Mar 11 2010, 02:35 pm
Létrehozva: #3

Advanced Member

Regisztrált: 8-September 06
Innen: Tinnye
Azonosító: 94

" Tenyésztési Tanács - A vezetőség a korábbi saját javaslatai, a tagságtól érkezett ajánlások és a javasolt személyek megkérdezése után a Tenyésztési Tanács tagjainak egyhangú döntés alapján a következő személyeket kéri fel:

Balogh Eszter
Sághy Melinda
Sebestyén Andrea
Pelczéder Tibor
Tatai Sándor "

Ez azt jelenti, hogy ők már betöltik funkciójukat, véleményük kikérhető?

--------------------
Csilla

Honlapunk
+Quote Post
tataisanyi
post Jan 6 2010, 12:07 pm
Létrehozva: #4

Advanced Member

Közel egy évi hallgatás után a MEOE Elnöksége végre napirendre vette a tenyésztési szabályzatok megvitatását. Decemberben lezajlott egy egyeztetés, így van rá remény, hogy záros határidőn belül életbe lépjenek az új szabályzatok.
Ehhez kapcsolódóan fel kell állítanunk a tenyésztési tanácsot.
Kérünk javaslatokat a tagok személyére, a vezetőség a javaslatok figyelembe vételével próbálja majd összellítani a testületet.
A javaslatokat (akár rövid indoklással is) ide vagy a tataisanyi@freemail.hu címre várjuk legkésőbb a közgyűlésig. (február 6.)
+Quote Post
tataisanyi
post Mar 2 2009, 06:25 pm
Létrehozva: #5

Advanced Member

QUOTE(OER @ Mar 2 2009, 09:57 am)
Helló!

Szombaton volt egy két jópofa mondat, szóvirág, költői kép, jelszó stb, ami megrezgtette a rekeszizmokat.
Nem fontos, hogy ki melyiket mondta, lejegyeztem párat:

"Felfelé is billentheti a lécet."
"Collstokkal reszkettetik- opcionálisan"
"Nem tojást hasonlítasz össze tojással, hanem tojást kockával."
"Le is lőnek, ha nem tudom mennyi idős a kutyám?"
"Tegyük fel, hogy van egy kopó Ugandában."
Szankciók: "Én meg kifejezetten hátat fordítok neki."
"Jön a négy mancs és beír valamit az állatvédelmi törvénybe."
"Az a tiéd, az meg nem az enyém."
"Nem úgy megy, hogy "Gyere fiam, akarsz vagy nem akarsz?"
"Személyes ellentétekből adódó kóbor kutyák."
"Megmagyarázni én is meg tudom, csak nem értem."
"jó értekezlet volt tegnap... itt volt a pogácsa."
Mikor lesz beadva ez a TSZ változat a MEOE vezetősége felé, és mikor várható az elbírálásra a válaszuk?

Üdv. G
*

Ügyesen jegyzeteltél, OER! Tényleg jók.
A MEOE-nak a héten elküldjük a közgyűlés jegyzőkönyvét, csatolva hozzá az elfogadott anyagokat is. Előtte még tisztázni kell a származási lap ill. törzsköny "nevezéktanát", mármint, hogy akkor a MEOE most használhatja-e ezeket a kifejezéseket (az elmúlt évek pereinek tükrében).
Az utolsó kérdésed helyett, légyszíves kérdezz két könnyebbet!
+Quote Post
OER
post Mar 2 2009, 10:57 am
Létrehozva: #6

Advanced Member

Regisztrált: 21-October 05
Azonosító: 47

Helló!

Szombaton volt egy két jópofa mondat, szóvirág, költői kép, jelszó stb, ami megrezgtette a rekeszizmokat.
Nem fontos, hogy ki melyiket mondta, lejegyeztem párat:

"Felfelé is billentheti a lécet."
"Collstokkal reszkettetik- opcionálisan"
"Nem tojást hasonlítasz össze tojással, hanem tojást kockával."
"Le is lőnek, ha nem tudom mennyi idős a kutyám?"
"Tegyük fel, hogy van egy kopó Ugandában."
Szankciók: "Én meg kifejezetten hátat fordítok neki."
"Jön a négy mancs és beír valamit az állatvédelmi törvénybe."
"Az a tiéd, az meg nem az enyém."
"Nem úgy megy, hogy "Gyere fiam, akarsz vagy nem akarsz?"
"Személyes ellentétekből adódó kóbor kutyák."
"Megmagyarázni én is meg tudom, csak nem értem."
"jó értekezlet volt tegnap... itt volt a pogácsa."

Mikor lesz beadva ez a TSZ változat a MEOE vezetősége felé, és mikor várható az elbírálásra a válaszuk?

Üdv. G
+Quote Post
bari
post Feb 27 2009, 09:38 pm
Létrehozva: #7

Advanced Member

Regisztrált: 29-July 06
Azonosító: 82

Sziasztok,

"Összességében a hozzászólásokat elolvasva, egyre inkább azt érzem, hogy a tervezet olyan pontokban részletekbe megy amelyek nem annyira lényegesek, egyetlen frappáns mondattal is megoldható volna, ilyen pl. hogy a kutyát hányszor vigyem sétálni, és hol tartsam, meg olyan evidenciákat fejt ki, ami bármely kutyatartóra érvényes, nem kimondottan egy E.k. tenyésztési SZABÁLYZAT része kellene legyen. "Kerti szabadon tartásnál is ajánlott a napi séta. A tenyészkutyák tartási helyét olyan kerítéssel kell körülvenni, ami megelőzi a kutyák kijutását közterületre, és szabad kóborlását. Kertben tartott kutyáknál minden esetben biztosítani kell a megfelelő védett helyet (pl. kutyaházat) a szélsőséges időjárás elleni védelemre."

Ehhez en is szeretnek hozza tenni par gondolatot:

Az EK termeszetet ismerve szemelyes velemenyem szerint ez a kutya fajta a nagy kertet igenyli illetve a heti egyszeri, jobb esetben ketszeri, mezon, erdon valo poraz nelkuli futtatasr, ahol le tudja vezetni az energiajat. Lakasban tartott egyedeknel ezek a setaltatasok kulonosen fontosak, mivel a fajta hozza van szokva a szelsoseges idojarasi viszonyokhoz, az allomany egyes egyedeinel, nem bantolag mondva, eppen ezert mar megfigyelheto a szorzet finomodasa, azaz a felszorzet tulfinomodasa, ami nem csak a tartasi viszonyokra, hanem tenyesztesi es taplalasi elegtelensegekre is visszavezethetoek ugyanugy mint az egyedek alkati felepitese, csontozat kialakulasa. Eppen ezert, ha nem akajuk hogy hobby kutya szintjere degradalodjon a fajta fokozni kellene a konstitucionalis biralat szigorat.

Remelem epitoleg szolgal a velemeny.
+Quote Post
tataisanyi
post Feb 27 2009, 03:50 pm
Létrehozva: #8

Advanced Member

A tenyésztési tanács létszáma, a tagság feltételei, a beválasztás módja megtalálható az alapszabály módosítás tervezetében. A tevezet készítése során számunkra is ez volt az egyik legtvitatottabb rész, tahát ehhez is várjuk még az előrevivő öteleteket. De azt el kell fogadni, hogy nem sok dolog van körülöttünk ami nem szubjektív. Mondjuk ha valaki írna egy logaritmust a sehr tuti erdélyi kopó kiválasztására, akkor talán... de még abba is be kéne helyettesíteni a változókat,amik, he nem lehet őket matematikai módszerrel mérni, akkor szubjektívek... Na, ebbe egy kicsit belevesztem, a lényeg: persze, hogy minden bírálat és döntés szubjektív
Az talán kevésbé volt szubjektív, amikor a farkas szelektálta ki az elveszett kopót vagy a disznó a túl agresszívat vagy a józan paraszti ésszel megáldott egyszerű ember a fosós vagy harapós kopót, illetve tudta, hogy embernél is, állatnál is ritkán hoz jó eredményt egy kis családon belüli összefekvés.
+Quote Post
tataisanyi
post Feb 27 2009, 03:11 pm
Létrehozva: #9

Advanced Member

Sziasztok!
Bemásolom a lenti hozzászólásom egy részletét:
"Hangsúlyozni szeretném a tenyészszemle bizottság szerepét: Elsőrendű feladata, hogy azon kutyáknál, amelyek a küllembírálaton vagy a képességvizsgán „billegnek”, figyelembe vehesse a másik, jó esetben pozitívabb bírálatot. Ezért is van szükség arra, hogy indokolt esetben ne kelljen a bírálat után egyértelműen minősíteni. Tehát ennek szükségességét kell indokolni, nem magát a bírálatot. Illetve ezért kell egy időben/helyen teljesíteni mindkét fázist."
Tehát alapesetben teljesen érvényes a kép. v. szabályzat rendelkezése, miszerint a bírálatokat közvetlenül a fázis után ismertetni kell. Arra adna lehetőséget a tervezet kérdéses része, hogy pl. ha a kutya a kép vizsgán határeset, akkor a bíró ezt elmondhassa (mármint, hogy a teljesítmény határeset) és majd ha a tenyészszemle bizottság összeült, meghalgathassa a küllembíró vélemyényét is. Ha ő azt mondja, hogy ez a kutya nagyon tuti, akkor ugyebár esetleg kaphat tenyészthető minősítést. De ez fordítva is működhet, egy "nem túl szép" kutyát átrugdoshat a vizsgán egy átlagon felüli munkateljesítmény. Ez szerintem rugalmasabbá teheti a rendszert, persze ehhez a bíróktól nagyon korrekt bírálatokra és egyene kommunikációra van szükség, a tulajdonosoktól pedig bizalomra a bírók iránt. Megjegyzem, hogy bíró nagyon sok esetben tulajdonos is, tehát mindkét "szerepet" átéli ő is.
+Quote Post
knusa
post Feb 27 2009, 11:50 am
Létrehozva: #10

Advanced Member

Regisztrált: 24-January 05
Azonosító: 10

QUOTE(kert76 @ Feb 26 2009, 11:26 pm)
Sziasztok!

Először is, rövidre zárva.... Kikinda! Tényleg érdekelt volna a te véleményed is, már csak azért is, mert annyira szorgalmaztad tán a második hozzászólásban, hogy szóljunk már hozzá a tsz-hoz, olyan parázs viták szoktak lenni itt.
... aztán pedig,  én valóban arra gondolnék, hogy esetleg azokon kívül akik nem neteznek minden nap, nem olvasnak fórumot, de tegyük fel eljönnek a közgyűlésre, olvasták a tervezetet, és netán még 'vitatkozni' is szeretnének róla a meghírdetett időpontban, azoknak is legyen lehetőségük, akár csak egyetlen perc erejéig. Én sem feltétlenül akartam itt hozzászólni, mert gondoltam csak lesz módom erre szombaton. A vacsi kapcsán pedig, minden kioktató iróniád mellett, sztem azért elégnek kellene lennie az időnek megvitatni a kérdéseket, és még a vacsorára is odaérnénk.
... akceptálom a humorod, de most kivételesen nem veszem fel az irónikus szösszeneteid, nem megyek bele a provokációdba  biggrin.gif , csak annyit tennék hozzá, hogy határozottan elhatárolódom azon soraidtól ahol próbálsz összemosni vmi ..."titokzatos Erdélyi Kopó Felszabadítási Szervezet néhány aktivistája"-val! Talán sokak szemében próbálnál feltüntetni mint aki, hogy is írtad? "Ha a lejáratást próbálod újraélszteni, hát próbáld, demokrácia van." szted kit akarnék? Távol álljon tőlem az ilyesmi is! smile.gif
És ezen sorokat én is sok sok szeretettel írtam le neked! smile.gif

Na és akkor a tenyésztési szabályzat tervezethez.
Végig olvastam a jó kis hozzászólásokat, sok kérdésemre választ is kaptam, talán ezért is vártam ennyit, mert mások is kérdeztek olyat amire kíváncsi voltam, és többé kevésbé választ is kaptam néhányukra.

Összességében a hozzászólásokat elolvasva, egyre inkább azt érzem, hogy a tervezet olyan pontokban részletekbe megy amelyek nem annyira lényegesek, egyetlen frappáns mondattal is megoldható volna, ilyen pl. hogy a kutyát hányszor vigyem sétálni, és hol tartsam, meg olyan evidenciákat fejt ki, ami bármely kutyatartóra érvényes, nem kimondottan egy E.k. tenyésztési SZABÁLYZAT része kellene legyen.  "Kerti szabadon tartásnál is ajánlott a napi séta. A tenyészkutyák tartási helyét olyan kerítéssel kell körülvenni, ami megelőzi a kutyák kijutását közterületre, és szabad kóborlását. Kertben tartott kutyáknál minden esetben biztosítani kell a megfelelő védett helyet (pl. kutyaházat) a szélsőséges időjárás elleni védelemre."
Bár én nem tenyésztek effektíve, de pl. "Amennyiben hat kölyöknél több születik, és a tenyésztő mindegyik kölyköt életben tartja, ajánlott a kiskutyákat tejpótló tápszerrel is etetni, ezzel segítve, és tehermentesítve a szukát, és biztosítva a kölykök megfelelő ellátását." szóval azért gondolom a szuka tulajdonos csak megfelelő képpen eteti a kutyáját, manapság már olyan hiper szuper tápok vannak, kimondottan ilyen olyan kutyáknak, remélhetőleg megfelelően figyel is a szuka ellátására, azaz a kölyköket (mint általában a 'jóisten kitalálta a természetben is, tudja megfelelő képpen táplálni, nem igazán értem  mennyiben lényeges 'mesterséges' anyagokkal rásegíteni? Általában azért sztem gond nélkül fel tud nevelni egy 'nagyobb számú' almot egy átlag szuka mindenféle tápszer adagolása nélkül.
"• Funkcionálisan egészséges. A csípőizületi dysplazia szűrés 2011-ig nem kötelező, de ajánlott. ..........Ha a Tenyésztési Tanács által elrendelt DNS vizsgálat során a kutyáról kiderül, hogy nem erdélyi kopó,  vagy a származása nem egyezik meg a származási lap adataival,  a származási lapját vissza kell vonni. " Itt csak arra szeretnék utalni, vagyis bennem kérdésként felmerült, hogy az állományszinten sokkal fontosabb DP szűrést nem tennénk már most kötelezővé, de egy DNS vizsgálatot igen. Sejtésem szerint azért egy DNS vizsgálat nem két fillérbe kerülhet, mondjuk a DP szűrés sem olcsó, de ennyit megtehet sztem egy gazda a kutyájáért! 
"• Egyedi esetben engedély adható 8 évesnél idősebb szuka tenyésztésbe vonására, amennyiben kiemelkedő adottságai indokolttá teszik és egészségi állapota ezt megengedi." Ezt hogyan fogják eldönteni? Ki mondja meg hogy mi kiemelkedő és mi nem? Ez igen szubjektív, mint például mikor egy kv. is bár ugatott a kutya, de az egyik bírónak elégséges volt, a másiknak meg ..hááát, nem eléggé ugatott.... bár ugatott, de nem elég hangosan mondjuk, vagy mittomén olyan szubjektív elbírálás alapján.
"• Amennyiben egy tenyészthető minősítést szerzett egyednél, illetve utódainál utólag súlyos egészségügyi probléma, betegség, vagy viselkedési probléma lép fel, amelyről megállapítható, hogy genetikai eredetű, örökíthető, az adott egyed a Tenyésztési Tanács által a tenyésztésből kizárható. " A viselkedési problémáról hogyan állapítják meg hogy genetikai eredetű? És a genetikai vizsgálatot ki fogja finanszírozni? Elrendelni elrendelheti a TT a vizsgálatot, de egy ilyen -gondolom- költséges vizsgálatot finanszírozni is fog, ha már rendelkezett?
"A tenyészszemle és képességvizsga egyértelmű minősítését lehetőség szerint közvetlenül a bírálatot követően ismertetni kell." Sztem nem lehetőség szerint, hanem ismertetni kell, hangosan, érthetően, ..."A bíró köteles a feladat elvégzése után hangosan közölni az értékelést és az osztályzatot. ...." Zöld könyv ide vonatkozó passzusai iránymutatóak lehetnének, hamár részletezünk, akár át is lehetne venni meghatározásokat.
"- a tenyészengedélyek utólagos visszavonásával kapcsolatos döntések és az ezzel kapcsolatos teendők elrendelése, az eredmények jelenléte esetén az ezzel kapcsolatos döntéshozatal," A TT egyszercsak dönthet úgy hogy visszavon tenyészengedélyeket? 

Nos, kb. ezek jutottak még eszembe, elnézést ha hosszú lett, és azért is ha esetlegesen ismételtem kérdésfelvetést, vagy esetleg választ is.

Judit
*

Szia!

Csak gyorsan, mert dolgoznom is kell...
-A tapasztalat azt mutatja, hogy nem egyértelmű, hogy minden esteben megfelelő a szuka tartása, és a kölykök ellátása...
és nem mindig elégséges a szuka teje... 10 kölyöknek már pl nem is jut elég emlő...
- Igazad van, fontos a DP szűrés, de felsőbb utatsításra nem tehető egyelőre kötelezővé... sad.gif
Semmi nem írja, hogy kötelező a DNS vizsgálat... ez a rész kirívó eseteknek ad jogalapot... ha esetleg felmeről a ráfedezés gyanuja... igaz, fontos tisztázni, ki állja a költségekes... Szerintetek? (komolyan kérdezem...)

Amikor a TT adminisztratív feladatait írtam, egy konkrét esetre írtam.

A TT-nek lennének nem pusztán adminisztrtív feladatai, hanem szakmaiak is.
A MEOE tenyésztési szabályzatában benne van, hogy másodfokon a MEOE 3 tagú Tenyésztési Tanácsa dönt... egy olyan tanács, amelyiknek az összetétele, ha jól olvastam, 3 fő, meoe tag... Tök jó lenne, ha nem jutának el dolgok oda, másodfokra...
A tervezet értelmében kizáró döntést csak egyértelműen igazolható esetekben lehet hozni... nem egyértelműekben NEM. Hogy viselkedészavarról sejteni lehet csak, hogy nem szerzett... megállapítva, hogy mondjuk nem egy sanyarú sorsú kutyánál fordul elő, hanem egy család, vagy vonal esetleg terhelt. De mondom, gyanu, sejtés esetén a szabályzat értelmében nem zárható ki a kutya a tanács által, de fetételezem, minden tenyésztő és fedezőkan tulajdonos nyomon követi a kiskutyák sorsát, fejlődését, és saját maga is igyekszik felelősséggel dönteni.

--------------------
user posted image

user posted image
+Quote Post
a-szigeti
post Feb 27 2009, 01:54 am
Létrehozva: #11

Advanced Member

Regisztrált: 30-May 06
Azonosító: 77

Sziasztok!

Tudom nagyon rég nem jelentkeztem már de a tenyésztési szabályzat hozzám is eljutott és olvasgattam a pontjait.
Judithoz csatlakozva én is a Zöld könyv szabályzatát tartanám szem előttm, vagy ha nem jó a zöld könyvben leírt szabályzat akkor azt valamilyen módon módosítani kell és tájokoztatást adni, de mivel pl tudjátok ti is én konkrétan átéltem egy ilyen félreértést a szabályzat ismeretének hiánya miatt (bevallom akkor még én sem ismertem a rendelkezéseket) fontos a szabályzat betartása mert mindekinek csak úgy lesz eggyértelmű a dolgok menete, és mivel a zöld könyvben az van az általános rendelkezéseknél hogy feladat után a bíró köteles nyilvánosan kihirdetni az eredményt ami sztem így etikus ezért ezt nem változtatnám meg, mivel mindkét munkabíró részt vesz minden fázíson így egy-egy fázisnak a teljesítménye nem fog megváltozni két óra mulva, és mivel csak a munkabíróknak kell értékelni pl a képességvizsgát így nem gondolom hogy az adott feladat után 2 órával etikus lenne ezt akárhogy is megbeszélni akárkivel, és változtatgatni a véleményt tetszőlegesen.
Nekem a Tenyésztési Tanács egy kicsit zavaros. Mikor lesz megválasztva, ki által lesz megválasztva, ki kerülhet bele? Sztem nagyon szubjektív lehet egy-egy embernek a véleménye és mondjuk az jó hogy tartsunk egy felé és kövessünk egy irányvonalat, de azt nem tartom jónak hogy pl három vagy négy (vagy nem tudom hogy egyáltalán hány tagja lenne ennek a tanácsnak) ember elképzelése alapján folyon a továbbiakban az EK tenyésztése nem mintha tenyésztő lennék, ez csak észrevétel, nem tartom etikusnak hogy pár ember szubjektív véleménye alapján folyon a tenyésztésm és aki esetleg máshogy gondolja hátrányos helyzetbe kerüljön. Nem tudhatjuk biztosan sosem hogy melyik elképzelés milyen eredményekre vezet.

Adrienn

--------------------
+Quote Post
kert76
post Feb 27 2009, 12:26 am
Létrehozva: #12

Advanced Member

Regisztrált: 22-March 06
Innen: Budapest X.kerület
Azonosító: 68

Sziasztok!

Először is, rövidre zárva.... Kikinda! Tényleg érdekelt volna a te véleményed is, már csak azért is, mert annyira szorgalmaztad tán a második hozzászólásban, hogy szóljunk már hozzá a tsz-hoz, olyan parázs viták szoktak lenni itt.
... aztán pedig, én valóban arra gondolnék, hogy esetleg azokon kívül akik nem neteznek minden nap, nem olvasnak fórumot, de tegyük fel eljönnek a közgyűlésre, olvasták a tervezetet, és netán még 'vitatkozni' is szeretnének róla a meghírdetett időpontban, azoknak is legyen lehetőségük, akár csak egyetlen perc erejéig. Én sem feltétlenül akartam itt hozzászólni, mert gondoltam csak lesz módom erre szombaton. A vacsi kapcsán pedig, minden kioktató iróniád mellett, sztem azért elégnek kellene lennie az időnek megvitatni a kérdéseket, és még a vacsorára is odaérnénk.
... akceptálom a humorod, de most kivételesen nem veszem fel az irónikus szösszeneteid, nem megyek bele a provokációdba biggrin.gif , csak annyit tennék hozzá, hogy határozottan elhatárolódom azon soraidtól ahol próbálsz összemosni vmi ..."titokzatos Erdélyi Kopó Felszabadítási Szervezet néhány aktivistája"-val! Talán sokak szemében próbálnál feltüntetni mint aki, hogy is írtad? "Ha a lejáratást próbálod újraélszteni, hát próbáld, demokrácia van." szted kit akarnék? Távol álljon tőlem az ilyesmi is! smile.gif
És ezen sorokat én is sok sok szeretettel írtam le neked! smile.gif

Na és akkor a tenyésztési szabályzat tervezethez.
Végig olvastam a jó kis hozzászólásokat, sok kérdésemre választ is kaptam, talán ezért is vártam ennyit, mert mások is kérdeztek olyat amire kíváncsi voltam, és többé kevésbé választ is kaptam néhányukra.

Összességében a hozzászólásokat elolvasva, egyre inkább azt érzem, hogy a tervezet olyan pontokban részletekbe megy amelyek nem annyira lényegesek, egyetlen frappáns mondattal is megoldható volna, ilyen pl. hogy a kutyát hányszor vigyem sétálni, és hol tartsam, meg olyan evidenciákat fejt ki, ami bármely kutyatartóra érvényes, nem kimondottan egy E.k. tenyésztési SZABÁLYZAT része kellene legyen. "Kerti szabadon tartásnál is ajánlott a napi séta. A tenyészkutyák tartási helyét olyan kerítéssel kell körülvenni, ami megelőzi a kutyák kijutását közterületre, és szabad kóborlását. Kertben tartott kutyáknál minden esetben biztosítani kell a megfelelő védett helyet (pl. kutyaházat) a szélsőséges időjárás elleni védelemre."
Bár én nem tenyésztek effektíve, de pl. "Amennyiben hat kölyöknél több születik, és a tenyésztő mindegyik kölyköt életben tartja, ajánlott a kiskutyákat tejpótló tápszerrel is etetni, ezzel segítve, és tehermentesítve a szukát, és biztosítva a kölykök megfelelő ellátását." szóval azért gondolom a szuka tulajdonos csak megfelelő képpen eteti a kutyáját, manapság már olyan hiper szuper tápok vannak, kimondottan ilyen olyan kutyáknak, remélhetőleg megfelelően figyel is a szuka ellátására, azaz a kölyköket (mint általában a 'jóisten kitalálta a természetben is, tudja megfelelő képpen táplálni, nem igazán értem mennyiben lényeges 'mesterséges' anyagokkal rásegíteni? Általában azért sztem gond nélkül fel tud nevelni egy 'nagyobb számú' almot egy átlag szuka mindenféle tápszer adagolása nélkül.
"• Funkcionálisan egészséges. A csípőizületi dysplazia szűrés 2011-ig nem kötelező, de ajánlott. ..........Ha a Tenyésztési Tanács által elrendelt DNS vizsgálat során a kutyáról kiderül, hogy nem erdélyi kopó, vagy a származása nem egyezik meg a származási lap adataival, a származási lapját vissza kell vonni. " Itt csak arra szeretnék utalni, vagyis bennem kérdésként felmerült, hogy az állományszinten sokkal fontosabb DP szűrést nem tennénk már most kötelezővé, de egy DNS vizsgálatot igen. Sejtésem szerint azért egy DNS vizsgálat nem két fillérbe kerülhet, mondjuk a DP szűrés sem olcsó, de ennyit megtehet sztem egy gazda a kutyájáért!
"• Egyedi esetben engedély adható 8 évesnél idősebb szuka tenyésztésbe vonására, amennyiben kiemelkedő adottságai indokolttá teszik és egészségi állapota ezt megengedi." Ezt hogyan fogják eldönteni? Ki mondja meg hogy mi kiemelkedő és mi nem? Ez igen szubjektív, mint például mikor egy kv. is bár ugatott a kutya, de az egyik bírónak elégséges volt, a másiknak meg ..hááát, nem eléggé ugatott.... bár ugatott, de nem elég hangosan mondjuk, vagy mittomén olyan szubjektív elbírálás alapján.
"• Amennyiben egy tenyészthető minősítést szerzett egyednél, illetve utódainál utólag súlyos egészségügyi probléma, betegség, vagy viselkedési probléma lép fel, amelyről megállapítható, hogy genetikai eredetű, örökíthető, az adott egyed a Tenyésztési Tanács által a tenyésztésből kizárható. " A viselkedési problémáról hogyan állapítják meg hogy genetikai eredetű? És a genetikai vizsgálatot ki fogja finanszírozni? Elrendelni elrendelheti a TT a vizsgálatot, de egy ilyen -gondolom- költséges vizsgálatot finanszírozni is fog, ha már rendelkezett?
"A tenyészszemle és képességvizsga egyértelmű minősítését lehetőség szerint közvetlenül a bírálatot követően ismertetni kell." Sztem nem lehetőség szerint, hanem ismertetni kell, hangosan, érthetően, ..."A bíró köteles a feladat elvégzése után hangosan közölni az értékelést és az osztályzatot. ...." Zöld könyv ide vonatkozó passzusai iránymutatóak lehetnének, hamár részletezünk, akár át is lehetne venni meghatározásokat.
"- a tenyészengedélyek utólagos visszavonásával kapcsolatos döntések és az ezzel kapcsolatos teendők elrendelése, az eredmények jelenléte esetén az ezzel kapcsolatos döntéshozatal," A TT egyszercsak dönthet úgy hogy visszavon tenyészengedélyeket?

Nos, kb. ezek jutottak még eszembe, elnézést ha hosszú lett, és azért is ha esetlegesen ismételtem kérdésfelvetést, vagy esetleg választ is.

Judit
+Quote Post
tataisanyi
post Feb 26 2009, 03:52 pm
Létrehozva: #13

Advanced Member

Sziasztok!
Köszi Anna, sok felvetésre reagáltál.
Én ismét vegyesen reagálnék a felmerült kérdésekre:
- Hangsúlyozni szeretném a tenyészszemle bizottság szerepét: Elsőrendű feladata, hogy azon kutyáknál, amelyek a küllembírálaton vagy a képességvizsgán „billegnek”, figyelembe vehesse a másik, jó esetben pozitívabb bírálatot. Ezért is van szükség arra, hogy indokolt esetben ne kelljen a bírálat után egyértelműen minősíteni. Tehát ennek szükségességét kell indokolni, nem magát a bírálatot. Illetve ezért kell egy időben/helyen teljesíteni mindkét fázist. Amennyiben pozitív a küllembírálat eredménye, de sikertelen a kép. v. , természetesen nem érvényes, hogy a tenyészszemle csak egy év után ismételhető, mivel, hogy nem volt sikertelen.
- Kis létszámú alomnál, ha kettőnél kevesebb kölyök van és ezért nem tud min. 2 utódot felvezetni, akkor megismételheti a párosítást. Merthogy 1 kölyök lehet akár erősen plussz vagy mínusz variáns is, tehát abszolút nem lehet megalapozott a véleményalkotás. Tudom, hogy a kettő alapján is necces, de valahol meg kell húzni a határt. Jogos! Ezt egyértelműen le kell írni.
- Regisztrált kutyáknál ha teljesülnek az utódellenőrzés feltételei: eredeti elképzelés szerint ők is automatikusan megkapnák a korlátlan tenyészthetőség feltételeit, de felmerült az is, hogy náluk szigorítani kéne pl. a tanács döntené el, hogy megadja-e a korlátlant vagy esetleg a következő alomnál/almoknál is kéri az utódellenőrzést
- Igen. Szoros rokontenyésztés engedélyezése során el lehet tekinteni a min. 5-től.
- A tenyésztési szabályzat célja kiemelt betűkkel a cím alatt található.
- Általánosságban a szabályozás alapelveiről: ismert pedigréjű, tenyészszemlével és kép. vizsgával rendelkező kutyáknál semmit sem szigorít, mert ezek eddig is kellettek. Ha pedig nem tartja be valaki a szabályokat felülbélyegzett lesz az utódok származási lapja (ahogy eddig is) és retorzióként nem segíti a klub (honlap nyilvánossága, kölyökközvetítés stb.). Tehát senki nem akarja sem a kutyát sem a tenyésztőt likvidálni! Gyakorlatilag annyi a plussz retorzió, hogy nem segítjük… Ha pedig valaki arra adja a fejét, hogy gyengébb képességű vagy (részben) ismeretlen származású kutyákkal kísérletezik, akkor legyen már annyira elszánt és felelősségteljes, hogy végigjárja a plussz követelményeket. Tehát sem a szabályzat, sem a „rettegett” tanács kezében sincs és vélhetően soha nem is lesz olyan eszköz, ami bármely kutyát vagy tenyésztőt teljesen elvághatna. Alapjában az egész rendszer arra épít, hogy aki betartja a szabályokat azt segíti, aki nem, azt nem segíti. Aki nem akarja betartani a szabályokat, az pedig csinálja úgy. Ez eddig is így volt.
Ha van valakinek szövegszerű javaslata, azt még mindig szívesen vesszük, mert amennyiben annak mondanivalójával a többség egyetért, ne a gyűlésen kelljen gondolkodni a szabatos megfogalmazásán.
Üdv.
Sanyi
+Quote Post
kikinda
post Feb 26 2009, 02:09 pm
Létrehozva: #14

a megmondó

Regisztrált: 19-September 05
Innen: Tiszakécske
Azonosító: 38

Mi Gábor ...... és .... én Gábor

QUOTE(kert76 @ Feb 25 2009, 05:00 pm)
Sziasztok!

.... Te Gábor! Mármint pipafüstös Kikinda, smile.gif ... mint nagy tenyésztő  blink.gif  (már nagy diánánktól is jól esett ez a kinevezés, de ez újabb gyöngyszeme lehet tenyésztői elismertségem koronájának. Érdeklődés kísér, nem mondom! Egyébként melyik fogalmat nem érted?: az erdélyi kopót vagy a tenyésztőt?)

nem volna kedved a remek poénokon túl vmi érdemit is hozzászólni?
A poénokat csak az értő emberek élvezik. Egyébként sem mertem megtörni a szakmai hozzászólásiad sorozatát, mert elkalandozunk a Tenyésztési Szabályzat megvitatásától. A számok pedig makacs tények: Egy órában 60 perc van! A közgyűlés tervezett kezdete és a vacsora tervezett kezdete között pedig 4 óra. Elakadtál valamelyik műveletnél?

Vagy szted minden betűje úgy jó ahogy van, mármint a tenyésztési szabályzatnak? Ezt ne rajtam kérd számon. Nem én készítettem az összeállítást. Ha valamiről nEKED van véleményed, értelmesnek tartod és meg tudod fogalmazni, rajta, mond el! Ne bújj azzal bárki háta mögé, hogy no ki a farbával, mert hallani szeretnéd most azonnal a másik véleményét. Neked van bajod <=> te mond el, mi bánt.
Kezdhetek lassan hozzászokni az ilyen felszólító levelekhez, ősszel is jött néhány Mikó Diána <erdelyikopok@gmail.com> címről, hogy most és azonnal..... később meg kiderült, hogy a titokzatos Erdélyi Kopó Felszabadítási Szervezet néhány aktivistája dolgozott csak.... Akkor sem volt szép dolog, most sem az!

Érdekelne a te véleményed is, ha már nem lesz mód megvitatni a helyszínen, amit persze igen furcsállok, de biztos így kell lennie!?  biggrin.gif  Neked leírom előlről: ha mindenki a helyszínen szeretné ismertetni a jobbító szándékát és feltenni kérdését/kérdéseit, nagyon nagy eséllyel nem férnénk bele a tervezett időintervallumba, ezért meg kellene kérni Timit, hogy szervezze későbbre a vacsorát! Ha a magánvéleményem érdekel, rosszmájú megjegyzések nélkül megkereshetsz magánban. Ha a lejáratást próbálod újraélszteni, hát próbáld, demokrácia van.

Csak hogy ne érje szó a ház elejét, összeszedem a gondolataimat, és leírom majd mik jutottak eszembe a szabályzat olvasása kapcsán, Ez egy olyan rész az, amivel teljes részben és őszintén egyetértek, szerintem ez előrébb viheti a kopó klubot!

... csak előbb elviszem őuraságát sétálni, Jó! Menjetek! Rád fér! Kiadsz egy kis gőzt magadból!

hogy legalább egyet teljesítsek mára a kívánatos három  biggrin.gif  sétából!

Addig is üdv nektek /Addig is jaj nektek
Judit
*

from kikinda with love

--------------------
+Quote Post
Eszter
post Feb 26 2009, 01:49 pm
Létrehozva: #15

Advanced Member

Regisztrált: 10-June 05
Azonosító: 22

Köszönöm a választ Anna de akkor még egy-két dolgot hozzáfűznék.

A tsz és KV természetesen kell és fontos ahogy eddig is ez egy minimum feltétel és ez betartható is lenne ahogy eddig is. Én konkrétan arra gondoltam, ha valamelyik része nem sikerül akkor ismételni kell az egészet együtt. Én ezzel nem értek egyet. ha már egyszer megcsinálta a kutya kv-át akkor miért kell neki megint megcsinálni, ha mondjuk küllemben ismételnie kell. Küllemet meg csak 1 év elteltével ismételhet és akkor az új teny. szab. szerint ( mivel együtt kell minedent teljesíteni) a kv. is csak egy év múlva próbálhatja. Én ezzel nem értek egyet. Arról nem is beszélve, hogy mennyire el fognak így húzódni a vizsgák, amik azért eddig sem zajlottak le pikk-pakk.
Aki pedig pl.Debrecenből szeretne kopózni annak 300km-oda és 300 vissza/gyakorlás ez igen megterhelő anyagilag. Nem is beszélve arról, hogy utazik 2,5-3 órát és bent van a kutyája 10 percet a kertben.
Kevés a kert és korlátozottak a lehetőslgek én ezért is hagynám úgy ahogy eddig a tenyésszemlétm ,mármint hogy ha megvan a küllem és a kv. nem akkor csak a kv-t kelljen ismételni.
"1. Igen, megszűnne a korlátozás. És ez kerül fel az adott kutya törzskönyvére." akkor ezt bele kéne venni a tszab-ba, legyen egyértelműen leírva.
2. Akkor a TT-nak adminisztrációs feladatai lennének ? ezt is konkretizálni kellene
3. kiemelkedő adottságra amit írtál akkor oké, de ez is legyen leírva, hogy nem konkrétan az ilyen olyan címekre kell gondolni, henem erre és erre...példákkal
4. pontban a szoros rokonteny stb... kérelmezésénél én beletenném, hogy minél több infót és hiteles dokumentációt szedjen össze a kérelmező pl. bírálati lapok, vizsga eredmények stb...
De mindez legyen egyértelmű a szabályzatban...mik a feltételek, miket kell összeszedni, hova kell benyújtani stb...
Én azért nyomatékosítanám hogy nagyon ajánlott a DP szűrés és a korábbi tervezetben szereplő JAVASOLT DP min. szerinti párosítási tervet beletenném.

Na most rohannom kell de még folytatom.

Üdv mindenkinek!

--------------------
Eszter Bükkaljáról
www.bukkaljai.hu
+Quote Post
OER
post Feb 26 2009, 01:32 pm
Létrehozva: #16

Advanced Member

Regisztrált: 21-October 05
Azonosító: 47

Helló!

Itt van egy pár általános cél, amiről szerintem egy TSZ-nek szólni kell.

A MEOE EKK az erdélyi kopó fajta gondozója és tenyésztő szervezete.

Tenyészcél:

- Az FCI 241. számú standard leírásának megfelelő megjelenésű tenyészegyedek
tenyésztése,
- A fajtajelleg, a külső és belső (munka- vadászati, általános) értékmérő
tulajdonságok megőrzése, fejlesztése,
- Egészséges, genetikai terheltségtől mentes állomány tenyésztése.

A klub feladata a minőségi tenyésztés feltételeinek biztosítása, a fokozatos és folyamatos javulás szem előtt tartása, a „Jót a jobbal elv” alkalmazása.

Üdv. G
+Quote Post
knusa
post Feb 26 2009, 11:28 am
Létrehozva: #17

Advanced Member

QUOTE(Eszter @ Feb 26 2009, 08:55 am)
Sziasztok!

Valóban a cél az kellene, hogy legyen, hogy minél több kopót hozzanak el tenyésszenlére, minél több kopóval jöjjenek a tulajdonosok a versenyekbe, kiállításokra stb…mivel a gyakorlási lehetőségek igen korlátozottak és az élet ( nemhogy a kutyatartás és a kutyázás) őrült mód drágul ezért nem hinném, hogy még jobban meg kéne nehezíteni a kopó tulajdonosok dolgát mindenféle szigorítással. Szabályok kellenek de BETERTHATÓ szabályok legyenek.
Az meg hogy előre jelentség be a tenyésztők a párosítási tervüket és majd a TT engedélyezi vagy sem az abszurd. Engedtessék már meg a tenyésztőnek, hogy az általa kitűzött célt a saját elképzelése, tapasztalatai,döntése alapján próbálja megvalósítani. Az hogy a párosítási tervvel kapcsolatban hogy dönt a TT azért lássuk be nagy mértékben függ attól, hogy kik a tagjai. Nem akarok megbántani senkit vagy ellenségeskedést szítani ez tényleg távol áll tőlem de világbéke márpedig nincs és nem is nagyon lesz. De volt rá példa, hogy hangsúlyozom minősített, jó idegrendszerű, dolgozó, eredményekkel rendelkező kutya le lett szarozva mert „csak”.  Szerintem mindenki törekszik a korlátozott lehetőségekhez képest a lehető legideálisabb párt találni a kutyájához ( nyilván vannak kivételek sajnos) de többség igyekszik szerintem és folyamatosan követi nyomon a kölykök sorsát. Ja és ha valami nem sikerült akkor azt be kell látni és nem kell minden kutyával tenyészteni. Ez így van. De azért szerencsére még mindig nem születnek tömegével almok sőt.
Akkor csak néhány észrevétel, hogy ne húzzam el nagyon:

2.2 A tenyésztésbe vétel különleges feltételei
• Azon erdélyi kopók, amelyek tenyészszemlén egy alomra kaptak engedélyt, utódellenőrzés alapján kaphatnak korlátozás nélküli tenyészengedélyt. Ennek feltétele, hogy az utódok 50%-a, de minimum két utód tenyészszemlén tenyészthető minősítést kapott.
Ez hogy zajlik/zajlana? Ha az 50% vagy 2 utód tenyészthető minősítést szerzett TSZ-n akkor automatikusan megfelelt a szülő a korlátozás mentességnek?
• Az utódellenőrzés eredményét a Tenyésztési Tanács bírálja el, annak származási lapon történő feltüntetését a MEOE Erdélyi Kopó Klub elnöke/megbízottja végezheti.
Az utódellenőrzés = tenyésszemlén tenyészthető minősítés 50% v.2 utód esetében. Akkor ezt még felülbírálja a TTanács???  Miért kell elbírálni még egyszer elbírálnia a TT-nak ha már tenyészthető minősítést kaptak a kölykök?

• Egyedi esetben engedély adható 8 évesnél idősebb szuka tenyésztésbe vonására, amennyiben kiemelkedő adottságai indokolttá teszik és egészségi állapota ezt megengedi. Az engedélyt a tervezett fedeztetés előtt a Tenyésztési Tanácstól kell kérni.
Mit tekintünk kiemelkedő adottságnak? Ez egy elég tág fogalom. Pl. munkavizsgás kutya kiemelkedő teljesítményű? Megítélés kérdése, h mi a kiemelkedő.
• Szoros rokontenyésztést (szülő-kölyök, nagyszülő-unoka, testvér, féltestvér, párosítást) a MEOE Erdélyi Kopó Klub Tenyésztési Tanácsa engedélyezhet. Azon egyednek/egyedeknek, amelyekre a rokontenyésztés történik legalább 6 évesnek kell lenni. A megalapozott döntéshozatal érdekében lehetőleg a testvéreket, szülőket, utódokat is minél nagyobb számban be kell mutatni az engedélyezési eljárás során, minimum öt, 12 hónapnál idősebb egyed.
Egyszerre kell összecsődíteni ennyi kutyát? Hol? Tenyésszemlén? Ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Az is elég lehetne, ha minél több infót össze tudna gyűjteni a kérelmező. DE! Ha a testévérek, szülők, utódok már nem élnek, vagy nem vitték őket szemlére, kiállításra stb… illetve nem lehet a gazdikat rávenni a bemutatásra?????
• Amennyiben egy tenyészthető minősítést szerzett egyednél, illetve utódainál utólag súlyos egészségügyi probléma, betegség, vagy viselkedési probléma lép fel, amelyről megállapítható, hogy genetikai eredetű, örökíthető, az adott egyed a Tenyésztési Tanács által a tenyésztésből kizárható. Az eljárás során a Tenyésztési Tanács jogosult az adott egyed és/vagy utódainak bármely szükséges állatorvos vizsgálatának elvégzését elrendelni.
Ezen vizsgálatok elvégzésére kötelezhető e a tulajdonos? A költséges vizsgálatokat ki állja? Ez itt megint egy olyan kitétel ami nehezen kivitelezhető és bizonyítható.
3.  Tenyészszemle és képességvizsga szabályzat
A tenyészszemle és képességvizsga egyértelmű minősítését lehetőség szerint közvetlenül a bírálatot követően ismertetni kell. Kivételes esetben a minősítés a tenyészszemle bizottság ülése után is meghozható, de ennek okát a bírálatot követően meg kell indokolni szóban és a bírálati lapon is.
Ha meg kell indokolni az egyértelmű minősítést akkor mi szükség a TSZ bizottságra?
Amennyiben munkán, lövésen és küllemen is megfelelt a kutya még kaphat nem tanyészthetőt???

A képességvizsga kiváltható eredményes munkavizsgával is. Eredményes munkavizsga igazolást akkor is figyelembe kell venni, ha azt az erdélyi kopó korábbi rendezvényen szerezte. Ezzel ellentétben a képességvizsgát és a tenyészszemle küllembírálatát egy időben kell „megfelelt minősítéssel” teljesíteni.  Ismétlésre szoruló bírálatok esetén az előzőleg „megfelelő minősítésű” vizsgarész ismételt bírálata díjmentes, mind a tenyészszemle, mind a képességvizsga esetében.
Miért? A küllembírálat csak 1 év múlva ismételhető, a kv korlátlanul. Akkor hogy is van ez?
Korlátozott gyakorlási lehetőségek !!!! Nem a vizsgadíj a költség, hanem a helyszínre való eljutás.

Elnézést hogy ilyen nagyra sikeredett a hozzászólás pedig lett volna még észrevétel de talán ezek a legfontosabbak.

Üdv mindenkinek!
*

Szia!

Megpróbálok röviden...
- Vegyük az alapesetet, valakinek van egy kopója, el akarja érni vele a tenyészthetőség feltétleleit. Tenyészszemle+ képességvizsga... Ez eddig is volt, nem hiszem, hogy nem betartható...
A TT-nek való bejelentést Sanyi abban az értelemben írta, válaszolva Lacinak, hogy ebben az esetben a TT akár az alombejelentő ellenőrzésére, akár az alomellenőrzésre fel tud készülni (szervezésileg) és mondjuk ezért ez sem jelent a későbbiekben csúszást az alom törzskönyvezésénél. Nem írt Sanyi engedélyezésről, csak kérésre történő véleményezésről. Az engedélezés amúgy már tenyészengedélyes kutyák esetén valóban a talán túlszabályozott német tipusú tenyésztési szabályzatokra jellemző.

Most sorban a kékkel jelölt kétdéseidre a válaszok:
1. Igen, megszűnne a korlátozás. És ez kerül fel az adott kutya törzskönyvére.
2. A TT nem felülbírálja, hanem elbírálja. Nagyon nem mindegy... az egyik hatósági szerepkör, a másik adminisztrációs. Konkrétan valakinek kell az adminisztrációt végezni, valami alapjén. Azaz az feltételeket igazoló dokumantumok alapján a megfelelő bejegyzáéést felvezetni a törzskönyvre...
3. szándékosan van kiemelkedő adottság írva, és nem kiemelkedő eredmények. lehet egy kutya kiemelkedő adottságú, de mellette sosem volt sem ICH, sem munkach, sem év kutyája, mert bár képességvizsgás, tenyészszemlés, adott esetben vannak más eredményei is, vagy nincsenek, csak egyszerűen jók a kölykei, és mondjuk élesben jól dolgozik. Itt sem a hatalommal való visszaélés lehetőségéért tervezett szabályról van szó. Vannak 8 éves kor felett még tökéletes kondícióban lévő kutyák, de sok szuka nincs már olyan állapotban, hogy ajánlott legyen vele a tenyésztés. Ezért általánosságban nem kellene ennyi idős kutyákkal tenyészteni (ezért a szabály) de bizonyos esetekben esélyes, hogyne árt a szukának, a fajtának meg mondjuk használ...
4. Erről már OER s írt, és ha jól emlékszem, mikor írtuk a tervezetet, szintén nem voltunk egységes állásponton. OER-rel értek egyet. Ha van egy TT, akinek tagjainak feladatai közé tartozik, hogya minél több rendezvényen személyesen ottlegyenk, épp azért, hogy ismerjék az állományt, nem szükséges, hogy egy helyszínen legyen jelen minél több egyed, hanem, hogy egyáltalán valamikor bemutatásra kerüljenek. Ezt talán így lenne jó megfogalmazni...
5. Elég frissen találkoztam olyan esetekkel, ahol csak a betegség megjelenésének ténye, és a törzskönyvek, családfák vizsgálata alapján zártak ki 185 kutyát, 5 ismert beteg kutya miatt, az egyik országban, a fajtagazda országban.. Magyarországon is felmerült a probléma, óvatosabbak, még ennyit nem zártak ki, és ezen az elven nem is szeretnének radikális döntést hozni...mivel nem tisztázott a betegség öröklésmenete... a mi tervezetünkben szerintem nem túl szigorú, hogy csak a bizonyítható eseteknél lehet kizárni. Kérdés, hogy adott esetben szülőnél és utódnál megjelenő azonos megbetegedés elég bizonyíték-e... a megfogalmazás lehet, hogynem elég konkrét, de megintcsak nem a kicseszésről szólna szabályzat... szóval, szerintem az elv nem rossz, de nem mondom, hogy biztos tökéletes és hiánytalan a szabályozás.
6. tenyészszemle szabályzatban:
Itt szerintem talán a fogalmazás rossz megint... a minősítés szó helyett a bírálat ereményét kellene talán írni.
Miért kell a tenyészszemle bizottság? Azért, mert a küllembírók csak a küllemet látják, a munkabírók meg a munkát bírálják. Ha jól tudom, az eddigi évek tapasztalata az, hogy a kettő közül az erősebb oldala a kutyának felfele húzza a végleges minősítést. Hogy az egyes fázisok után azonnal értékelni kell... nem minősíteni (amennyiben a minősítés a tenyészthető, vagy a nem tenyészthető) hanem értékelni. Közölni kell a tulajdonossal, hogy a kutya tökéletesen megfelelt a képességvizsgán, vagy egyértelműen nem kikerült... esetleg gyengén szerepelt, vagy a KV egyes fázisai után is azonnal értékelni kell... a gyengébben sikerült fázis értékelésén javíthat a másik (mondjuk gyenegébb disznózáson a jobb csapázás...) de erről tudjon a tulajdonos..., és arról is, hogy esetleg nem túl meggyőző KV-n javíthat a kiemelkedő küllem... amiről a küllembíró tud nyilatkozni...
7. Küllemben nem változik jelentősen a kutya, hacsaknem 1 éves korától mondjuk 2 éves koráig jelentősen erősödhet... itt van értelme az 1 év különbségnek. MEOE szabályozás, hogy a tenyészszemle nem ismételhető korlátlanul. Valahol logikus is, küllem alapján sok kutya nem került kizárásra, ami meg egyéretlmű eset, az talán marad is annak.

a képességvizsga korlátlan... épp többek között a gyakolrási lehetőségek korlátozottsága, és a tulajdonoksok rutintalansága miatt.Szerintem el lehet szúrni egy jó képeségű kutyát, de idővel helyre is lehet hozni.
Amennyiben egy kutya küllemileg megfelelt, de a KV nincs meg elsőre, azt ismételni kell, a következő KV alkalmával már nevezési díj nélkül az épp akkor bíráló küllembíró megnézi, nem feltétlenül a részletes bírálati lap alapján, de az értékelésnél megintcsak felfele húthatja egy kétesélyes KV esetén... mert látta a kutyát aznap...
megitcsak nem kiszúrni akar a szabályzat az emberekkel...

Nem baj, hogy hosszúra és nagyra sikeredett, hanem jó!

--------------------
user posted image

user posted image
+Quote Post
knusa
post Feb 26 2009, 10:29 am
Létrehozva: #18

Advanced Member

QUOTE(meszter @ Feb 25 2009, 11:40 pm)
Sziasztok!

Átolvastam pár kutyás egyesület és klub alapszabályát és teny-i szabályzatát, azért, hogy lássam, hogy amit "mi "akarunk, az mennyire közelíti meg ill. hogy mi az, amiben nagyon eltér a többitől.

A labrador-os honlapon a következőt találtam:

A tenyésztési szabályzatukban elsőként megfogalmazzák a tenyésztési céljukat:
"Tenyészcélunk, hogy úgy a munkaképességet, mind a küllemet szem előtt tartva, kiegyensúlyozott idegrendszerű, a standardhoz legjobban közelítő, egészséges, örökletes betegségektől mentes, fajtatiszta egyedek egységes rendszerben történő, ellenőrizhető, kulturált tenyésztése valósuljon meg."

... és a szabályzat többi részét is erre alapozzák, hogy honnan hová akarnak eljutni.

A mi megszavazandó tenyésztési szabályzatunkban, és a tenyésztési tanács munkájában nem látom a megvalósítandó célt, hogy igazából mi miért is akarjuk ezt így csinálni?!? ( és ha így csináljuk, akkor annak valóban az lesz -e a vége, amit előzőleg elterveztünk?)

Szerintem érdemes átolvasni az ott leírtakat, és elgondolkozni, hogy mit mennyire kell leszabályozni.
Egyáltalán érdemes-e leszabályozni?

Vagy éppen csak más megfogalmazást használni, pl. hogy a már oly sokszor említett napi 3x-i séta a lakásban tartott (tenyész)kutyának valahogy így is megfogalmazható:

" A mozgási igényét sétával, a szabadban lévő területeken lehet kielégíteni, amikor a tenyésztő (gazda) foglalkozik kutyájával. Minden felnőtt és kölyökkutya naponta legalább 1-2 óra emberi társaságot, érintkezést, beszédet és odafigyelést kapjon. Ez az odafigyelés a tenyésztőtől vagy a kutyákkal szoros kapcsolatban álló személytől kell, hogy kiinduljon. Szigorúan tilos elsősorban a kutyákat láncon tartani".

... de ez csak egy apró példa....
*

Szia Eszti!

Először is szeretnék egy félreértést megint tisztázni!
Olyan érzésem van, hogy mindenki mindent egyből támadásnak vesz!

Amit olvastatok, egy tervezet. Egy vitaalap.
Hidd el, amikor írtuk, mi is hozzáolvastunk.
Bevallom őszintén a labradorost NEM olvastam el. Miért? Egyrészt, mert egy teljesen más helyzetben lévő fajta. Angol fajta, a fajtagazda ország nem szabályoz, a magyar fajtagondozó klubnak nem sok beleszólása van a világ állományának fejlődésébe... a fajta teljesen ketté vált munka és küllem tipusra (nem vonalakra, hanem küllemben, jellemben és egészségi állpotban teljesen eltérő tipusra). Másrészt a show vonalakra jellemző az egyre rosszabb idegrendszer, a rengeteg genetikai terheltség. Epilepszia, csípőizületi DP, könyök DP stb...
nemmellesleg tisztában vagyok vele, hogy a MLRK is tenyésztési szabályzatot ír... tehát, ami ott van, az nem aktuális...

Tényleg lehet, hogy rossz a háromszori séta megfogalmazás, de valóban nem ez a szabályzat legfontosabb része... mellesleg ez mindenképpen csak ajánlás (persze, lakásban tartva a kutyákat ez tényleg háromszori sétával működik...)

Szóval részemről több szabályzatot elolvastam, több emberrel beszélgettem, olvastam nagyon eltúlzott szabályokat minden irányban...

--------------------
user posted image

user posted image
+Quote Post
Eszter
post Feb 26 2009, 09:55 am
Létrehozva: #19

Advanced Member

Regisztrált: 10-June 05
Azonosító: 22

Sziasztok!

Valóban a cél az kellene, hogy legyen, hogy minél több kopót hozzanak el tenyésszenlére, minél több kopóval jöjjenek a tulajdonosok a versenyekbe, kiállításokra stb…mivel a gyakorlási lehetőségek igen korlátozottak és az élet ( nemhogy a kutyatartás és a kutyázás) őrült mód drágul ezért nem hinném, hogy még jobban meg kéne nehezíteni a kopó tulajdonosok dolgát mindenféle szigorítással. Szabályok kellenek de BETERTHATÓ szabályok legyenek.
Az meg hogy előre jelentség be a tenyésztők a párosítási tervüket és majd a TT engedélyezi vagy sem az abszurd. Engedtessék már meg a tenyésztőnek, hogy az általa kitűzött célt a saját elképzelése, tapasztalatai,döntése alapján próbálja megvalósítani. Az hogy a párosítási tervvel kapcsolatban hogy dönt a TT azért lássuk be nagy mértékben függ attól, hogy kik a tagjai. Nem akarok megbántani senkit vagy ellenségeskedést szítani ez tényleg távol áll tőlem de világbéke márpedig nincs és nem is nagyon lesz. De volt rá példa, hogy hangsúlyozom minősített, jó idegrendszerű, dolgozó, eredményekkel rendelkező kutya le lett szarozva mert „csak”. Szerintem mindenki törekszik a korlátozott lehetőségekhez képest a lehető legideálisabb párt találni a kutyájához ( nyilván vannak kivételek sajnos) de többség igyekszik szerintem és folyamatosan követi nyomon a kölykök sorsát. Ja és ha valami nem sikerült akkor azt be kell látni és nem kell minden kutyával tenyészteni. Ez így van. De azért szerencsére még mindig nem születnek tömegével almok sőt.
Akkor csak néhány észrevétel, hogy ne húzzam el nagyon:

2.2 A tenyésztésbe vétel különleges feltételei
• Azon erdélyi kopók, amelyek tenyészszemlén egy alomra kaptak engedélyt, utódellenőrzés alapján kaphatnak korlátozás nélküli tenyészengedélyt. Ennek feltétele, hogy az utódok 50%-a, de minimum két utód tenyészszemlén tenyészthető minősítést kapott.
Ez hogy zajlik/zajlana? Ha az 50% vagy 2 utód tenyészthető minősítést szerzett TSZ-n akkor automatikusan megfelelt a szülő a korlátozás mentességnek?
• Az utódellenőrzés eredményét a Tenyésztési Tanács bírálja el, annak származási lapon történő feltüntetését a MEOE Erdélyi Kopó Klub elnöke/megbízottja végezheti.
Az utódellenőrzés = tenyésszemlén tenyészthető minősítés 50% v.2 utód esetében. Akkor ezt még felülbírálja a TTanács??? Miért kell elbírálni még egyszer elbírálnia a TT-nak ha már tenyészthető minősítést kaptak a kölykök?

• Egyedi esetben engedély adható 8 évesnél idősebb szuka tenyésztésbe vonására, amennyiben kiemelkedő adottságai indokolttá teszik és egészségi állapota ezt megengedi. Az engedélyt a tervezett fedeztetés előtt a Tenyésztési Tanácstól kell kérni.
Mit tekintünk kiemelkedő adottságnak? Ez egy elég tág fogalom. Pl. munkavizsgás kutya kiemelkedő teljesítményű? Megítélés kérdése, h mi a kiemelkedő.
• Szoros rokontenyésztést (szülő-kölyök, nagyszülő-unoka, testvér, féltestvér, párosítást) a MEOE Erdélyi Kopó Klub Tenyésztési Tanácsa engedélyezhet. Azon egyednek/egyedeknek, amelyekre a rokontenyésztés történik legalább 6 évesnek kell lenni. A megalapozott döntéshozatal érdekében lehetőleg a testvéreket, szülőket, utódokat is minél nagyobb számban be kell mutatni az engedélyezési eljárás során, minimum öt, 12 hónapnál idősebb egyed.
Egyszerre kell összecsődíteni ennyi kutyát? Hol? Tenyésszemlén? Ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Az is elég lehetne, ha minél több infót össze tudna gyűjteni a kérelmező. DE! Ha a testévérek, szülők, utódok már nem élnek, vagy nem vitték őket szemlére, kiállításra stb… illetve nem lehet a gazdikat rávenni a bemutatásra?????
• Amennyiben egy tenyészthető minősítést szerzett egyednél, illetve utódainál utólag súlyos egészségügyi probléma, betegség, vagy viselkedési probléma lép fel, amelyről megállapítható, hogy genetikai eredetű, örökíthető, az adott egyed a Tenyésztési Tanács által a tenyésztésből kizárható. Az eljárás során a Tenyésztési Tanács jogosult az adott egyed és/vagy utódainak bármely szükséges állatorvos vizsgálatának elvégzését elrendelni.
Ezen vizsgálatok elvégzésére kötelezhető e a tulajdonos? A költséges vizsgálatokat ki állja? Ez itt megint egy olyan kitétel ami nehezen kivitelezhető és bizonyítható.
3. Tenyészszemle és képességvizsga szabályzat
A tenyészszemle és képességvizsga egyértelmű minősítését lehetőség szerint közvetlenül a bírálatot követően ismertetni kell. Kivételes esetben a minősítés a tenyészszemle bizottság ülése után is meghozható, de ennek okát a bírálatot követően meg kell indokolni szóban és a bírálati lapon is.
Ha meg kell indokolni az egyértelmű minősítést akkor mi szükség a TSZ bizottságra?
Amennyiben munkán, lövésen és küllemen is megfelelt a kutya még kaphat nem tanyészthetőt???

A képességvizsga kiváltható eredményes munkavizsgával is. Eredményes munkavizsga igazolást akkor is figyelembe kell venni, ha azt az erdélyi kopó korábbi rendezvényen szerezte. Ezzel ellentétben a képességvizsgát és a tenyészszemle küllembírálatát egy időben kell „megfelelt minősítéssel” teljesíteni. Ismétlésre szoruló bírálatok esetén az előzőleg „megfelelő minősítésű” vizsgarész ismételt bírálata díjmentes, mind a tenyészszemle, mind a képességvizsga esetében.
Miért? A küllembírálat csak 1 év múlva ismételhető, a kv korlátlanul. Akkor hogy is van ez?
Korlátozott gyakorlási lehetőségek !!!! Nem a vizsgadíj a költség, hanem a helyszínre való eljutás.

Elnézést hogy ilyen nagyra sikeredett a hozzászólás pedig lett volna még észrevétel de talán ezek a legfontosabbak.

Üdv mindenkinek!

--------------------
Eszter Bükkaljáról
www.bukkaljai.hu
+Quote Post
meszter
post Feb 26 2009, 12:40 am
Létrehozva: #20

Advanced Member

Regisztrált: 16-August 06
Azonosító: 87

Sziasztok!

Átolvastam pár kutyás egyesület és klub alapszabályát és teny-i szabályzatát, azért, hogy lássam, hogy amit "mi "akarunk, az mennyire közelíti meg ill. hogy mi az, amiben nagyon eltér a többitől.

A labrador-os honlapon a következőt találtam:

A tenyésztési szabályzatukban elsőként megfogalmazzák a tenyésztési céljukat:
"Tenyészcélunk, hogy úgy a munkaképességet, mind a küllemet szem előtt tartva, kiegyensúlyozott idegrendszerű, a standardhoz legjobban közelítő, egészséges, örökletes betegségektől mentes, fajtatiszta egyedek egységes rendszerben történő, ellenőrizhető, kulturált tenyésztése valósuljon meg."

... és a szabályzat többi részét is erre alapozzák, hogy honnan hová akarnak eljutni.

A mi megszavazandó tenyésztési szabályzatunkban, és a tenyésztési tanács munkájában nem látom a megvalósítandó célt, hogy igazából mi miért is akarjuk ezt így csinálni?!? ( és ha így csináljuk, akkor annak valóban az lesz -e a vége, amit előzőleg elterveztünk?)

Szerintem érdemes átolvasni az ott leírtakat, és elgondolkozni, hogy mit mennyire kell leszabályozni.
Egyáltalán érdemes-e leszabályozni?

Vagy éppen csak más megfogalmazást használni, pl. hogy a már oly sokszor említett napi 3x-i séta a lakásban tartott (tenyész)kutyának valahogy így is megfogalmazható:

" A mozgási igényét sétával, a szabadban lévő területeken lehet kielégíteni, amikor a tenyésztő (gazda) foglalkozik kutyájával. Minden felnőtt és kölyökkutya naponta legalább 1-2 óra emberi társaságot, érintkezést, beszédet és odafigyelést kapjon. Ez az odafigyelés a tenyésztőtől vagy a kutyákkal szoros kapcsolatban álló személytől kell, hogy kiinduljon. Szigorúan tilos elsősorban a kutyákat láncon tartani".

... de ez csak egy apró példa....

--------------------
Eszter,Maja és Ambrus
+Quote Post

2 Oldal  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 felhasználó olvassa jelenleg ezt a témát (1 vendég és 0 anonim felhasználó)
0 felhasználó:

Szöveges verzió A pontos idő: 7th September 2010 - 07:45 am