Tennivalók, Lehet jönni segíteni!!!
Üdvözlünk a fórumon! ( Bejelentkezés | Regisztráció )
![]() ![]() ![]() |
Tennivalók, Lehet jönni segíteni!!!
| Montli Gábor |
Jun 7 2010, 05:52 pm
Létrehozva:
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Admin Hozzászólások: 61 Regisztrált: 13-January 05 Innen: Magyarország Azonosító: 3 |
Ezt kikerem magamnak!!!
Konkretan az elso helyen van az oldal a google-on es a yahoo-n is... Mellesleg ugy, hogy nincs is optimalizalva keresokre, igy kizarolag a tartalom es a rakattintasok alapjan kerult oda nagyjabol fel ev alatt az elkeszulte utan. Ahogy Bogi is irja, a klub oldalon mindenkinek lehetosege van/lenne megadni az elerhetosegeit, es mivel ott szandekosan abc sorrendben jelennek meg a kennelek, amivel ki lehetne tunni, az a bovebben cimu resz, amit sajnos egy-ket kiveteltol eltekintve senki sem hasznal... pedig egy atlag felhasznalo bizony megnezi/megnezne. Udv! G QUOTE(kissbogi @ Jun 3 2010, 08:17 am) Szia Hady! Elegge sokan vagyunk-vannak, akik használjuk az erdelyi kopot a domainunkben, ezért aztán én sem érzem ezt olyan veszélyesnek... erdelyikopo.net - klub erdelyikopo.com - klub erdelyikopo.hu - Eszter erdelyi-kopo.hu - Feriék erdelyi-kopo.com - Ildi erdelyikopo.eoldal.hu - Anna erdelyi-kopo.eoldal.hu - Sanyi erdelyi-kopo.hupont.hu - Lóri most hirtelen ennyit sikerult, de biztos van meg tobb is. szerencsére a keresokben a Klub honlapja eléggé elol szerepel, így az alapján mindenkire rá lehet találni, ha valaki szeretne. A kennelek oldalon vagy a linkek között mindenki elerhetosege szerepel! en is egyetertek Ferivel, hogy inkabb a konnyu megjegyezhetoseg, és az egyertelmu tematizálás vezetett minket a domain valasztaskor. |
| Montli Gábor |
Jun 7 2010, 05:44 pm
Létrehozva:
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Admin Hozzászólások: 61 Regisztrált: 13-January 05 Innen: Magyarország Azonosító: 3 |
Szia Laci es mindenki!
Feri jol mondja, a keresok valoban a weboldalak tartalmat (es annak fejleceben talalhato metaadatokat) indexelik, igy senkinek semmilyen elonye nem szarmazik abbol, hogy milyen domain-nevet hasznal. Hogy ki mennyire ugyesen hasznalja ki az internetes lehetosegeket (keresooptimalizalas stb...), vagy mennyire jo marketinges, arrol meg megint nincs mit beszelni, sajnos ilyen a vilag... Kicsit sarkos, meg rossz pelda, de azert megis: Nezzuk csak meg a Tupperware ceget, akik kepesek eladni egy muanyag dobozt 10szeres aron... zsenialisak... Masik oldalrol viszont gyakorlatilag barkinek lehetosege van a keresok elso oldalan szerepelni, ha kicsit utanajar a dolgoknak es/vagy raszan egy kisebb/nagyobb osszeget. Udv! Gabor QUOTE(hady @ Jun 1 2010, 08:18 pm) Feri, szia! Te is tudod, hogy a "tekintettel a tekintendőkre" nem mentség, de asszem többen is vagytok. Te legalább reagálsz, ezt köszönöm. Laci |
| kissbogi |
Jun 3 2010, 09:17 am
Létrehozva:
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Admin Hozzászólások: 1,408 Regisztrált: 13-January 05 Azonosító: 4 |
QUOTE(hady @ Jun 1 2010, 08:18 pm) Feri, szia! Te is tudod, hogy a "tekintettel a tekintendőkre" nem mentség, de asszem többen is vagytok. Te legalább reagálsz, ezt köszönöm. Laci Szia Hady! Elegge sokan vagyunk-vannak, akik használjuk az erdelyi kopot a domainunkben, ezért aztán én sem érzem ezt olyan veszélyesnek... erdelyikopo.net - klub erdelyikopo.com - klub erdelyikopo.hu - Eszter erdelyi-kopo.hu - Feriék erdelyi-kopo.com - Ildi erdelyikopo.eoldal.hu - Anna erdelyi-kopo.eoldal.hu - Sanyi erdelyi-kopo.hupont.hu - Lóri most hirtelen ennyit sikerult, de biztos van meg tobb is. szerencsére a keresokben a Klub honlapja eléggé elol szerepel, így az alapján mindenkire rá lehet találni, ha valaki szeretne. A kennelek oldalon vagy a linkek között mindenki elerhetosege szerepel! en is egyetertek Ferivel, hogy inkabb a konnyu megjegyezhetoseg, és az egyertelmu tematizálás vezetett minket a domain valasztaskor. |
| hady |
Jun 1 2010, 09:18 pm
Létrehozva:
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 1,022 Regisztrált: 9-August 05 Innen: Pécs - Sopron Azonosító: 28 |
QUOTE(VFerenc @ May 28 2010, 11:48 am) Szia Laci! Tekintettel arra, hogy az internetes keresők nem a domain nevek, hanem a tartalmak alapján keresnek (tudomásom szerint) én nem érzem ezt a kérdést ilyen súlyosnak. Isten látja lelkemet, hogy a domain név kiválasztásánál nem jogosulatlan gazdasági előny szerzése volt a célom, hanem csupán az érdeklődők számára a könnyű megjegyezhetőség. Üdvözlettel: Varga Ferenc Feri, szia! Te is tudod, hogy a "tekintettel a tekintendőkre" nem mentség, de asszem többen is vagytok. Te legalább reagálsz, ezt köszönöm. Laci -------------------- |
| VFerenc |
May 28 2010, 11:48 am
Létrehozva:
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 85 Regisztrált: 4-August 05 Azonosító: 26 |
Szia Laci!
Tekintettel arra, hogy az internetes keresők nem a domain nevek, hanem a tartalmak alapján keresnek (tudomásom szerint) én nem érzem ezt a kérdést ilyen súlyosnak. Isten látja lelkemet, hogy a domain név kiválasztásánál nem jogosulatlan gazdasági előny szerzése volt a célom, hanem csupán az érdeklődők számára a könnyű megjegyezhetőség. Üdvözlettel: Varga Ferenc -------------------- |
| hady |
May 28 2010, 11:08 am
Létrehozva:
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 1,022 Regisztrált: 9-August 05 Innen: Pécs - Sopron Azonosító: 28 |
QUOTE(linda @ May 25 2010, 04:26 pm) Szia Hady! nekem annyi információm van, hogy van készülőben egy olyan honlap, amiről sok fajta (de lehet mindegyik) hazai tenyésztői szervezete, klubja, tenyésztők elérhetőek lesznek-ha jól emlékeszem (nekem Anna mesélte). ezt a honlapot állítólag a kereső programok elsőre fogják kidobni. mindezt pontosan azért célozták meg a kitalálók (nem tudom kik, de jó ötlet) hogy a szaporítók, "üzleti célból kutyaelőállítók" kevésbé rúghassanak labdába és népszerűsítsék a valódi tenyésztőktől származó ebeket.... én nem vagyok "vezetőség", de azt hiszem ez nehéz feladat, a klub annyit tehet, hogy a "linkgyűjteményébe" valóban csak a "jogosan" használt erdélyi kopós linkeket teszi be és továbba is próbálja népszerűsíteni a "szabály" szerinti tenyésztést. sajnos a webhasználóknak is meg kell tanulni kiszűrni a jó és a rossz információkat.... az a baj, hogy aki akarja levédetéssel is megtalálhatja a kiskapukat. azt kellene minden fajtánál a leendő és jelenlegei kutyatulajoknak megmagyarázni sokszor, és ahányszor csak lehet, miért is rossz a üzleti okból "fajtázni"... azért sokszor nehéz dolgok ezek. Szia Linda, igen nekem is hasonló gondolatok járnak a fejemben, csak kicsit szigorúbban állok hozzá a (levédetlen) fajtanév jogszerű, ám erkölcstelen felhasználásához. A szememben komoly, magát tenyésztőnek tartó egyed nem tesz ilyet. Tudom, hogy megbecsült klubtagjaink között is vannak jópáran ilyenek. Ahelyett, hogy "Blablavári Heterogén" kennelneve lenne a domain, CSAK a fajtanevet használja. Ez a megtévesztő. Laci -------------------- |
| linda |
May 25 2010, 04:26 pm
Létrehozva:
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 760 Regisztrált: 17-October 05 Azonosító: 46 |
QUOTE(hady @ May 22 2010, 06:09 pm) Az erdélyi kopó fajtanevét sok tenyésztő és tartó kisajátította domain névként különböző variációkban. Ez ügyes húzásnak tűnik, a keresők és a motorok megtalálják hamar, valóban. Csakhogy etikailag nem stimmel a dolog: nincs ugyan levédve tudomásom szerint, de az Erdélyi kopó nevet valójában csak a fajtagondozó klub használhatná jogosan. Az üzleti okból használt fajtanevek félrevezetőek, az érdeklődők nem a hivatalos információkhoz jutnak hozzá hivatalos forrásból, így a fajta szempontjából végül is káros jelenséggel van dolgunk. Ezúton kezdeményezem a klubvezetésnél fajtanévre emlékeztető webcímek, domainek feltárását és megszüntettetését. Hadas László tenyésztő Szia Hady! nekem annyi információm van, hogy van készülőben egy olyan honlap, amiről sok fajta (de lehet mindegyik) hazai tenyésztői szervezete, klubja, tenyésztők elérhetőek lesznek-ha jól emlékeszem (nekem Anna mesélte). ezt a honlapot állítólag a kereső programok elsőre fogják kidobni. mindezt pontosan azért célozták meg a kitalálók (nem tudom kik, de jó ötlet) hogy a szaporítók, "üzleti célból kutyaelőállítók" kevésbé rúghassanak labdába és népszerűsítsék a valódi tenyésztőktől származó ebeket.... én nem vagyok "vezetőség", de azt hiszem ez nehéz feladat, a klub annyit tehet, hogy a "linkgyűjteményébe" valóban csak a "jogosan" használt erdélyi kopós linkeket teszi be és továbba is próbálja népszerűsíteni a "szabály" szerinti tenyésztést. sajnos a webhasználóknak is meg kell tanulni kiszűrni a jó és a rossz információkat.... az a baj, hogy aki akarja levédetéssel is megtalálhatja a kiskapukat. azt kellene minden fajtánál a leendő és jelenlegei kutyatulajoknak megmagyarázni sokszor, és ahányszor csak lehet, miért is rossz a üzleti okból "fajtázni"... azért sokszor nehéz dolgok ezek. |
| Corvus |
May 24 2010, 04:42 pm
Létrehozva:
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 52 Regisztrált: 26-March 10 Azonosító: 9,152 |
QUOTE(hady @ May 22 2010, 07:09 pm) Az erdélyi kopó fajtanevét sok tenyésztő és tartó kisajátította domain névként különböző variációkban. Ez ügyes húzásnak tűnik, a keresők és a motorok megtalálják hamar, valóban. Csakhogy etikailag nem stimmel a dolog: nincs ugyan levédve tudomásom szerint, de az Erdélyi kopó nevet valójában csak a fajtagondozó klub használhatná jogosan. Az üzleti okból használt fajtanevek félrevezetőek, az érdeklődők nem a hivatalos információkhoz jutnak hozzá hivatalos forrásból, így a fajta szempontjából végül is káros jelenséggel van dolgunk. Ezúton kezdeményezem a klubvezetésnél fajtanévre emlékeztető webcímek, domainek feltárását és megszüntettetését. Hadas László tenyésztő Szia Laci Értem a domain nevekkel kapcsolatos felvetésed, de azt gondolom mindenkinek joga lehet felhasználni az Erdélyi kopó nevet. Nem lenne szimpatikus, ha pont egy szervezet sajátítaná ki azt. Gondolj bele, hogy érezne pl. egy erdélyi ember, ha nem tudná az Erdélyi kopó nevét alkalmazni. Én nem hinném, hogy mindenki sunyi és ügyes húzásnak szánja, aki ezt a nevet használja. Az, hogy mi is adott esetben a hiteles információ? Mondok egy példát: egy öreg barátommal beszélgetve felmerült a kérdés: Ki az állam? -XIV. Lajos azt mondta: " Az állam én vagyok " ám XVI. Lajosnak ezért már a fejét vették...Egy XX. századi államfő pedig azt mondta az államáról: "Itt mindenki magát képviseli..." Érdekes társasjáték a demokrácia... A Zsömlék szelektálásáról és a diplomáciáról pedig : Az életben van sok olyan dolog, amiről nem tud az egyes ember, de az attól még történik, vagy megtörtént. Az pedig nem hinném, hogy túl diplomatikus dolog lenne, ha kipellengérezném, hátba támadnám azokat a tenyésztőket, akik komolyan vettek, vesznek engem és a munkámat segítve megtiszteltek és megtisztelnek a bizalmukkal. Azt gondolom egy fajta képviselő szervének mindenkor kutya kötelessége -MINIMUM KÖVETELMÉNY- ismerni a saját fajtája standard-jét...és minden lehetséges módon megvédeni azt. Azt is gondolom és osztom, hogy ha büdösödik a hal, az mindég a fejétől indul. Nagyon nagy blama és szégyen, hogy széttört az Ek. standard! Ne álmodozzunk, új fajtaként való elismertetési procedúrát nem bír ki a Zsömlesárga egyedszám. Túl sok kutya kinyíródott az évtizedek során és velük örökre értékes vérvonalak! De a fajtaváltozat standard-je legalább folyamatosan megvolt a kezdetektől egészen kétezerig, sőt, ahogy írtam, a kilencvenes évek közepén sikerült hivatalos támogatással is megállítani a hülyeséget és a még meglévő egyedek gyarapodni kezdtek! -Mindenki szeme láttára...minden információval! És akkor vágták ki a nemzetközi standardből... a fajtaképviselet ámenjével...magyar ámennel...-pont. A Zsemleesárga erdélyi kopó magyar vadászkutya fajta nemzetközi bejegyzettségének, elismertségének megőrzése kizárólag adminisztratív feladat volt. Pont. Ennyit a felelős képviseletről, s a diplomáciáról. -Ki is akarja levédeni az Erdélyi kopó nevet magának?! Nagyon nagy öröm, hogy Te nem ölnéd ki a Zsömlesárga Erdélyi kopót az almodból, ha születne...HA SZÜLETNE....- és kizárólag tiszta vérben! Üdvözöl Diána |
| hady |
May 22 2010, 07:09 pm
Létrehozva:
|
Az erdélyi kopó fajtanevét sok tenyésztő és tartó kisajátította domain névként különböző variációkban. Ez ügyes húzásnak tűnik, a keresők és a motorok megtalálják hamar, valóban. Csakhogy etikailag nem stimmel a dolog: nincs ugyan levédve tudomásom szerint, de az Erdélyi kopó nevet valójában csak a fajtagondozó klub használhatná jogosan. Az üzleti okból használt fajtanevek félrevezetőek, az érdeklődők nem a hivatalos információkhoz jutnak hozzá hivatalos forrásból, így a fajta szempontjából végül is káros jelenséggel van dolgunk. Ezúton kezdeményezem a klubvezetésnél fajtanévre emlékeztető webcímek, domainek feltárását és megszüntettetését. Hadas László tenyésztő -------------------- |
| tataisanyi |
Feb 23 2010, 09:26 am
Létrehozva:
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 188 Regisztrált: 13-January 05 Azonosító: 2 |
QUOTE(hady @ Feb 21 2010, 06:56 pm) Sanyi, a köz érdekében: a kopóalapítvány linkjét! Ide is írom, (látom már másik témánál is szerepel, de azér:) http://www.erdelyikopoalapitvany.eoldal.hu/oldal/felhivas Köszi! |
| hady |
Feb 21 2010, 07:56 pm
Létrehozva:
|
Sanyi, a köz érdekében: a kopóalapítvány linkjét!
Ide is írom, (látom már másik témánál is szerepel, de azér:) http://www.erdelyikopoalapitvany.eoldal.hu/oldal/felhivas -------------------- |
| tataisanyi |
Feb 18 2010, 12:09 pm
Létrehozva:
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 188 Regisztrált: 13-January 05 Azonosító: 2 |
Kedves Erdélyi Kopósok!
Több kéréssel is fordulok hozzátok. A honlapon megtalálható felhívásnak megfelelően, próbáljunk minnél több 1%-ot összegyűjteni az Erdélyi Kopóért Közhasznú Alapítványnak, hogy legyen eszköze támogatni a klub rendezvényeit. Eddig nagyon kevés személytől érkezett javaslat a Tenyésztési Tanács leendő tagjaira vonatkozóan. Legyetek szívesek februát 26-ig még éljetek ezzel a lehetőséggel. Októberre tervezzük CACIT munkaverseny rendezését az erdélyi kopó munkavizsga szabályzat alapján. Szeretnénk látni, hogy körülbelül hány nevezőre számíthatunk. Kérjük, hogy aki tervezi az indulást, előzetesen jelezze (ez még nem nevezés, tehát senkit nem kötelez semmire). Legyetek szívesek ezt is február 26-ig jelezzétek a tataisanyi@freemail.hu-ra. |
| kissbogi |
Dec 16 2009, 01:10 pm
Létrehozva:
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Admin Hozzászólások: 1,408 Regisztrált: 13-January 05 Azonosító: 4 |
QUOTE(kikinda @ Dec 15 2009, 05:20 pm) A MEOE honlapján szerepelnek a tagszervezetek, úgy mint területi szerveződők, meg úgy mint szakmai szerveződők = fajtaklubok. Ez utóbbin az erdélyi kopós listaszerűen rajta van, de nem mutat link a klub honlapjára. Tud valaki ráhatni a MEOE honlapászára? Kiállítási idényben kb. hetente frissül a releváns tartalom. van egy online feltotolesi lehetoseg. en vagy 3x mar probalkoztam azzal, de nem jartam szerencsevel. egy hibas elerhetosegre is kb uennyiszer felhivtam a figyelmet, de azt sem javitottak. pedig idokozben az egesz honlapot megujitottak, es a hibas tartalmat siman attetek. de lehet tovabbra is probalkozni.... hatha egyszer... |
| kikinda |
Dec 15 2009, 06:20 pm
Létrehozva:
|
![]() a megmondó ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 1,093 Regisztrált: 19-September 05 Innen: Tiszakécske Azonosító: 38 |
A MEOE honlapján szerepelnek a tagszervezetek, úgy mint területi szerveződők, meg úgy mint szakmai szerveződők = fajtaklubok. Ez utóbbin az erdélyi kopós listaszerűen rajta van, de nem mutat link a klub honlapjára.
Tud valaki ráhatni a MEOE honlapászára? Kiállítási idényben kb. hetente frissül a releváns tartalom. -------------------- |
| kissbogi |
Feb 28 2006, 09:30 pm
Létrehozva:
|
|
| Kávé |
Feb 28 2006, 08:56 pm
Létrehozva:
|
|
Newbie ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 2 Regisztrált: 15-September 05 Azonosító: 35 |
hello kisbogi!
dr. Győrffy Lajos 79/341 410, 20/481 8471. scalfa@hu.inter net remélem tudtam segíteni. KáVé |
| kissbogi |
Feb 21 2006, 04:26 pm
Létrehozva:
|
Koszi OR. Elkuldtem direktben Diananak es Anikonak
Bogi |
| aranypinty |
Feb 18 2006, 03:54 am
Létrehozva:
|
|
Member ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 22 Regisztrált: 14-February 06 Azonosító: 62 |
QUOTE(OER @ Feb 17 2006, 02:47 pm) Helló Kissbogi! Összeütöttem egy rövid ismertetőt. Nyugodtan javítsatok bele, vagy szerkesszétek, ahogy kell. Ha csak fél mondatot fel tudtok belőle használni, már akkor is örülök, hogy segíthettem... Üdv: OR Kedves Vadásztársak, Tisztelt Érdeklődők! Engedjék meg, hogy ezen a tablón néhány mondatban és illusztrációval mutathassuk be Önöknek, nemzeti örökségünk részét képező kutyafajtánkat, az Erdélyi Kopót. Az Erdélyi Kopók két változata viszontagságos történelmünk során, már több, mint 1100 éve szolgálják mindenkori gazdáikat. A két változat testméretben, színben (a hosszúlábú: fekete- cser- esetleg fehér jegyek, a rövidlábú: cser- fehér színű) és használatban (bár ez utóbbi a kis egyedszám miatt is, ma már nem jelentős) tér el egymástól. A többi külső és belső értékmérő tulajdonságokban megegyeznek. Fő feladatuk a vad – manapság főként vaddisznó- felkutatása és hajtása volt. Ez a tevékenység az évszázadok alatt meghatározta a kopó tulajdonságait. Ez alakította ki a kopó megjelenését, testarányait, mozgását, szilárd, ellenálló szervezetét. A vadászattal járó többösszetevős feladat nagyfokú intelligenciát, gyors cselekvőképességet, folyamatos figyelmet és kitartást, együttműködést, bátorságot és ügyességet követelt meg tőle. A mindennapi életben, kiegyensúlyozott, hűséges alaptermészete miatt is kiváló társ. Alkalmazkodó képessége révén lakásban is tartható, ennek ellenére igényli a sétákat, a minél több szabad levegőn, az ősi környezetében való tartózkodást. A mai gazda ilyenkor döbben rá és tölti el egy leírhatatlan érzés, hogy régmúlt idők vadászainak társával oszthatja meg az életét. Az Erdélyi Kopók mai helyzete állományszinten – ismert tényezők miatt – még nem éri el a kívánt szintet. A múlt század elején a gazdasági változások, a vadászati szokások megváltozása, a világháborúk és azután következő politikai rendszerek mind mennyiségi, mind minőségi szempontból megtizedelték az állományt. Egy 1947-es román rendelet miatt szinte szó szerint a sírból kellett visszahozni a fajtát. Ezeket a hatásokat a mai napig nem sikerült kiheverni. Ma Magyarországon a kiadott törzskönyvek alapján kb 600-700 hosszúlábú, és jóesetben kb 100 rövidlábú egyed található. Ráadásul az állomány eléggé heterogén, és egységes tenyésztési szemlélet sem kezd körvonalazódni a gyakorlatban. A jövőre nézve reményt jelent, hogy tavaly év elején megalakult az Erdélyi Kopó Klub, amely céljául jelölte ki ennek a páratlan fajtának a megváltozott körülmények ellenére régi rangjára való emelését. Helló OR! Jót írtál, kibővítve itt-ott szerintem jó lesz. A kopó elenganciájára helyezném még a hangsúlyt, nem is kevéssé. Ha elsőrenden a vadászokat célozzuk meg, akkor kampec doloresz. Ha a polgárságot, akkor van esély, hogy terjedjen, és akkor kapós lesz a vadászok körében is. Szívleljétek meg ezt, jót akarok. Aranypinty |
| kikinda |
Feb 17 2006, 03:59 pm
Létrehozva:
|
![]() a megmondó ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 1,093 Regisztrált: 19-September 05 Innen: Tiszakécske Azonosító: 38 |
OER írsa jó alapnak, de mit akarunk vele? Csak bemutatni, hogy van EK vagy vadászatra ajánlani. Bele kell fogalmazni a LH-ban törénő aktív vadászatokat. Telefüggeszteni sok képpel!! Írni kell a háromnapos hajtásokról, mert abban bizony még sok vadásnak sem volt része. A csoprotban dolgozásról, hány kutya kell egy hajtásra, hány hajtót vált ki a kopó.
Ja! Nem kell az esetleges minden meghívásnak eleget tenni vagy ígéretet tenni rá. Had alakulhasson ki keresleti piac! üdv kikinda -------------------- |
| OER |
Feb 17 2006, 02:47 pm
Létrehozva:
|
![]() Advanced Member ![]() ![]() ![]() Csoport: Members Hozzászólások: 219 Regisztrált: 21-October 05 Azonosító: 47 |
Helló Kissbogi!
Összeütöttem egy rövid ismertetőt. Nyugodtan javítsatok bele, vagy szerkesszétek, ahogy kell. Ha csak fél mondatot fel tudtok belőle használni, már akkor is örülök, hogy segíthettem... Üdv: OR Kedves Vadásztársak, Tisztelt Érdeklődők! Engedjék meg, hogy ezen a tablón néhány mondatban és illusztrációval mutathassuk be Önöknek, nemzeti örökségünk részét képező kutyafajtánkat, az Erdélyi Kopót. Az Erdélyi Kopók két változata viszontagságos történelmünk során, már több, mint 1100 éve szolgálják mindenkori gazdáikat. A két változat testméretben, színben (a hosszúlábú: fekete- cser- esetleg fehér jegyek, a rövidlábú: cser- fehér színű) és használatban (bár ez utóbbi a kis egyedszám miatt is, ma már nem jelentős) tér el egymástól. A többi külső és belső értékmérő tulajdonságokban megegyeznek. Fő feladatuk a vad – manapság főként vaddisznó- felkutatása és hajtása volt. Ez a tevékenység az évszázadok alatt meghatározta a kopó tulajdonságait. Ez alakította ki a kopó megjelenését, testarányait, mozgását, szilárd, ellenálló szervezetét. A vadászattal járó többösszetevős feladat nagyfokú intelligenciát, gyors cselekvőképességet, folyamatos figyelmet és kitartást, együttműködést, bátorságot és ügyességet követelt meg tőle. A mindennapi életben, kiegyensúlyozott, hűséges alaptermészete miatt is kiváló társ. Alkalmazkodó képessége révén lakásban is tartható, ennek ellenére igényli a sétákat, a minél több szabad levegőn, az ősi környezetében való tartózkodást. A mai gazda ilyenkor döbben rá és tölti el egy leírhatatlan érzés, hogy régmúlt idők vadászainak társával oszthatja meg az életét. Az Erdélyi Kopók mai helyzete állományszinten – ismert tényezők miatt – még nem éri el a kívánt szintet. A múlt század elején a gazdasági változások, a vadászati szokások megváltozása, a világháborúk és azután következő politikai rendszerek mind mennyiségi, mind minőségi szempontból megtizedelték az állományt. Egy 1947-es román rendelet miatt szinte szó szerint a sírból kellett visszahozni a fajtát. Ezeket a hatásokat a mai napig nem sikerült kiheverni. Ma Magyarországon a kiadott törzskönyvek alapján kb 600-700 hosszúlábú, és jóesetben kb 100 rövidlábú egyed található. Ráadásul az állomány eléggé heterogén, és egységes tenyésztési szemlélet sem kezd körvonalazódni a gyakorlatban. A jövőre nézve reményt jelent, hogy tavaly év elején megalakult az Erdélyi Kopó Klub, amely céljául jelölte ki ennek a páratlan fajtának a megváltozott körülmények ellenére régi rangjára való emelését. |
![]() ![]() ![]() |
| Szöveges verzió | A pontos idő: 10th September 2010 - 05:50 pm |